Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





Czapla czarnobrzucha

Czapla czarnobrzucha (Ardea cocoi) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Smukła sylwetka. Głowa (oprócz czapeczki, która jest czarna), długa szyja i górna część piersi białe. Na przodzie szyi delkatne, czarne kreski. Młode z wierzchu brązowe, z dużą ilością bieli na brzuchu. Długość ciała 102-130 cm. Najczęściej żyje samotnie. Często przesiaduje na drzewach. Zamieszkuje nizinne mokradła, jeziora, rzeki Ameryki Południowej. Czasami spotkać ją można na wybrzeżach morskich.


Informacje o ptaku:
Domena eukarionty
Królestwo zwierzęta
Typ strunowce
Podtyp kręgowce
Gromada ptaki
Podgromada Neornithes
Nadrząd neognatyczne
Rząd pelikanowe
Rodzina czaplowate






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie