Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





Kwezal herbowy

Kwezal herbowy, quetzal (Pharomachrus mocinno) – gatunek ptaka z rodziny trogonów (Trogonidae) zamieszkujący południowy Meksyk i kraje Ameryki Środkowej.
Odgrywał ważną rolę w mitologii prekolumbijskiej (Azteków i Majów). Był przez nich czczony jako symbol piękna i umiłowania wolności. Byli przekonani, że jeśli zostanie schwytany i zbyt długo będzie przebywać w niewoli, jego serce przestanie bić. Dlatego myśliwi łapali ptaki w sieci i po wyrwaniu najpiękniejszych piór wypuszczali je na wolność. Długie i jaskrawo zielone pióra kwezala służyły jako ozdoba władców i dostojników.
   

Kowalik korsykański

Kowalik korsykański (Sitta whiteheadi) – gatunek małego ptaka z najdelikatniejszym dziobem i najkrótszym ogonem spośród kowalikowatych. Występuje tylko na Korsyce. Nazwa gatunkowa upamiętnia przyrodnika Johna Whiteheada (1860-1899), który określił jego typ nomenklatoryczny w czerwcu 1883 roku. Jest niepłochliwy.
   

Modrosójka błękitna

Modrosójka błękitna (Cyanocitta cristata) – gatunek średniego ptaka z rodziny krukowatych. Zamieszkuje bardzo duży obszar wschodniej części Ameryki Północnej od Nowej Fundlandii na północnym wschodzie do Florydy na południowym wschodzie, ku zachodowi do Teksasu, poprzez środkową część kontynentu, aż po północ stanu Kolorado. Na zachód od Gór Skalistych występuje jego bliski kuzyn, modrosójka czarnogłowa.
   

Flaming mały

Flaming mały, czerwonak mały (Phoeniconaias minor) – gatunek ptaka brodzącego z rodziny flamingów (Phoenicopteridae). Występuje na terenach Afryki Środkowej i Afryki Wschodniej oraz na Madagaskarze i w północno-zachodniej części Indii. Flaming mały występuje w olbrzymich stadach mogących liczyć nawet do dwóch milionów osobników, zwłaszcza na wielkich jeziorach w Afryce Wschodniej. W 1962 roku kolonia osiadła na jeziorze Magadi liczyła ponad milion gniazd.
   

Geoffroyus

Geoffroyus – rodzaj ptaków z rodziny papugowatych (Psittacidae).
   

Augastes

Augastes – rodzaj ptaków z rodziny kolibrów (Trochilidae), obejmujący gatunki występujące w Brazylii.
   

Łowiec czekoladowy

Łowiec czekoladowy (Halcyon badia) – gatunek ptaka z rodziny zimorodkowatych (Alcedinidae).
   

Czapla łupkowata

Czapla łupkowata (Egretta vinaceigula) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący południową część Afryki od Namibii po Mozambik, najliczniejsza w delcie Okawango.
   

Mewa modrodzioba

Mewa modrodzioba, mewa czarnonoga, mewa biała (Pagophila eburnea) – gatunek dużego ptaka wędrownego z rodziny mew (Laridae), zamieszkujący północne wybrzeża Eurazji i Ameryki Północnej, gnieździ się na Grenlandii, Ziemi Baffina, Wyspach Królowej Elżbiety, Svalbardzie, Ziemi Franciszka Józefa, Nowej Ziemi oraz innych wybrzeżach. Do Polski zalatuje sporadycznie zimą.
   

Czapla modrolica

Czapla modrolica (Pilherodius pileatus) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje od Panamy do południowej Brazylii i Paragwaju. Żyje nad brzegami rzek i małymi jeziorami. Krępa sylwetka, dziób niebieskawy; naga skóra na kantarze oraz wokół oczu jaskrawoniebieska, kontrastuje z białym upierzeniem reszty ciała (z wyjątkiem czarnej czapeczki). U ptaków lęgowych na szyi i piersi pojawia się kremowy odcień. Długość ciała do 58 cm. Płochliwa; zwykle spotykana pojedynczo, często przesiaduje na drzewach.
   

Strona 7 z 24







Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie