Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





Alki

Alki (Alcidae) – rodzina ptaków z rzędu siewkowych (Chardriiformes). Obejmuje gatunki morskie zamieszkujące skaliste wybrzeża w strefie klimatów chłodnych (chociaż niektóre gatunki zapuszczają się nawet do zatoki Kalifornijskiej).
   

Pingwin białooki

Pingwin białooki, pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae) – gatunek dużego, nielotnego ptaka wodnego z rodziny pingwinów, zamieszkujący wody wokół Antarktydy. Gnieździ się na Antarktydzie oraz Orkadach Południowych i Szetlandach Południowych.
   

Mewa trójpalczasta

Mewa trójpalczasta (Rissa tridactyla) – gatunek średniego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae).
   

Biegus rdzawy

Biegus rdzawy (Calidris canutus) – gatunek średniego ptaka wędrownego z rodziny bekasowatych (Scolopacidae).
   

Certhiaxis

Certhiaxis – rodzaj ptaków z rodziny garncarzowatych (Furnariidae), obejmujący gatunki występujące w Ameryce Południowej.
   

Miodopijek długodzioby

Miodopijek długodzioby (Acanthorhynchus tenuirostris) – gatunek ptaka z rodziny miodojadów (Meliphagidae). Gatunek ten zamieszkuje północno-wschodnią część Australii w obszarach leśnych oraz w miejskich ogrodach w Sydney i Melbourne. Sklasyfikowany został przez ornitologa Johna Lathama w roku 1802.
   

Dzięciur żołędziowy

Dzięciur żołędziowy (Melanerpes formicivorus) – gatunek ptaka z rodzaju Melanerpes, zaliczanego do rodziny dzięciołowatych. Występuje w południowo-zachodniej Ameryce Północnej, po Meksyk aż do południowoamerykańskiej Kolumbii.
   

Sialia

Sialia - rodzaj ptaków z rodziny drozdowatych (Turdidae).
   

Białorzytka pustynna

Białorzytka pustynna (Oenanthe deserti) – gatunek ptaka z rodziny muchołówek (Muscicapidae). Samce są podobne do czarnogłowej odmiany białorzytki rdzawej, ale mają cały czarny ogon. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
   

Burzyk północny

Burzyk północny, burzyk popielaty (Puffinus puffinus) – gatunek średniego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych (Procellariidae), zamieszkujący Atlantyk, przede wszystkim Islandię, Irlandię, Szetlandy, Orkady, Wyspy Owcze i zachodnie wybrzeża Wielkiej Brytanii, wybrzeża bretońskie i wyspy śródziemnomorskie. Licznie spotykany na Wyspach Brytyjskich. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
   

Strona 6 z 24







Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie