Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





szponiaste

Rybożer białosterny (Ichthyophaga ichthyaetus) – gatunek dużego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae).
Więcej…  
Aguja (Geranoaetus melanoleucus) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), zamieszkujący w zależności od podgatunku:
Więcej…  
Kondor wielki, kondor olbrzymi (Vultur gryphus) – gatunek dużego ptaka padlinożernego z rodziny kondorowatych (Cathartidae), jedyny przedstawiciel monotypowego rodzaju Vultur. Zamieszkuje Andy począwszy od Wenezueli na północy po Przylądek Horn na południu.
Więcej…  
Ślimakojad czerwonooki (Rostrhamus sociabilis) – gatunek średniego, drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Jedyny przedstawiciel rodzaju Rostrhamus. Wyspowo zasiedla bagna Everglades na Florydzie, Kubę, południowo-wschodnią Amerykę Środkową oraz Amerykę Południową na wschód od And. Wyróżnia się 4 podgatunki. Na Florydzie narażony na wyginięcie, ale poza tym niezagrożony.
Więcej…  
Orzeł iberyjski (Aquila adalberti) – gatunek ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), niekiedy uznawany za podgatunek orła cesarskiego (Aquila heliaca adalberti).
Więcej…  
Myszołów szerokoskrzydły (Buteo platypterus) – gatunek ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Zamieszkuje lasy liściaste w Ameryce Północnej. Zimuje w Ameryce Środkowej oraz na południe od Brazylii. Najczęściej poluje z zasiadki.
Więcej…  
Rybożer brunatny (Ichthyophaga humilis) – gatunek dużego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae); występujące w Himalajach. Niektóre osobniki docierają do Indii, a nieliczne są spotykane w innych krajach azjatyckich.
Więcej…  
Wojownik wspaniały (Stephanoaetus coronatus) – gatunek dużego ptaka drapieżnego z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae). Występuje w Afryce.
Więcej…  
Bielik amerykański (Haliaeetus leucocephalus) – gatunek drapieżnego ptaka z rodziny jastrzębiowatych (Accipitridae), występujący w Ameryce Północnej; jest blisko spokrewniony z bielikiem. Jako symbol narodowy Stanów Zjednoczonych jest najbardziej rozpoznawalnym północnoamerykańskim ptakiem. Zasięg występowania obejmuje Kanadę i Alaskę, 48 „kontynentalnych” stanów USA oraz Meksyk. Jest spotykany nad otwartą wodą w pobliżu dużych zbiorników wodnych (np. jezior) lub nad oceanem. Gniazda zakłada na starych drzewach. Wyróżnia się dwa podgatunki.
Więcej…  






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie