Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





ptaki azji

Siwerniak, świergotek górski, siwarnik (Anthus spinoletta) – gatunek małego ptaka z rodziny pliszkowatych, zamieszkujący góry południowej i środkowej Europy oraz strefy klimatów umiarkowanych Azji aż po Chiny. Zimą przemieszcza się w rejony niżej położonych zbiorników wodnych i torfowisk (przeloty III–IV i IX).
Więcej…  
Sikora żółtobrzucha (Periparus venustulus syn. Parus venustulus) – niewielki ptak z rodziny sikor, zamieszkujący zachodnie i centralne Chiny. Czasem umieszczany ze spokrewnionymi sikorą kapturową i sikorą plamistą w odrębnym rodzaju Pardaliparus. Dość liczny na swoim obszarze występowania, w okresie niegodowym często widziany w dużych wielogatunkowych stadach ptaków. W większości nie przelotny.
Więcej…  
Potrzos zwyczajny, potrzos (Emberiza schoeniclus) – mały ptak z rodziny trznadlowatych, zamieszkujący Europę i większą część środkowej i północnej Azji. W Polsce liczny ptak lęgowy niżu, lokalnie bardzo liczny. Gatunek wędrowny (przeloty III–IV i IX–XI), choć dość często zimuje, zwłaszcza na zachodzie Polski. Południowoeuropejskie populacje raczej osiadłe.
Więcej…  
Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis) – gatunek średniego ptaka z rodziny złotosłonek (Rostratulidae). Zasiedla subsaharyjską Afrykę oraz południową i południowo-wschodnią Azję.
Więcej…  
Kiściec srebrzysty, bażant srebrzysty (Lophura nycthemera) – gatunek dużego ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). Zamieszkuje góry Birmy, Tajlandię, Wietnam, Laos, południowe Chiny i wyspę Hajnan. Ptak hodowlany. Hodowany już w starożytnych Chinach.
Więcej…  
Czapla żółtodzioba (Egretta eulophotes) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych. Gniazduje na terenach Rosji, Korei Północnej, i Południowej oraz Chin. Po okresie gniazdowania migruje w kierunku południowym do Japonii, Filipin, Malezji, Singapuru i Indonezji. Chętnie zimuje we wschodnich Filipinach, na wyspach Leyte, Bohol i Cebu. Upierzenie białe, żółty dziób. Populacja tego gatunku jest szacowana na 2600 – 3400 osobników. Jest to gatunek zagrożony, głównie z powodu niszczenia siedlisk.
Więcej…  
Białorzytka pustynna (Oenanthe deserti) – gatunek ptaka z rodziny muchołówek (Muscicapidae). Samce są podobne do czarnogłowej odmiany białorzytki rdzawej, ale mają cały czarny ogon. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
Więcej…  
Flaming mały, czerwonak mały (Phoeniconaias minor) – gatunek ptaka brodzącego z rodziny flamingów (Phoenicopteridae). Występuje na terenach Afryki Środkowej i Afryki Wschodniej oraz na Madagaskarze i w północno-zachodniej części Indii. Flaming mały występuje w olbrzymich stadach mogących liczyć nawet do dwóch milionów osobników, zwłaszcza na wielkich jeziorach w Afryce Wschodniej. W 1962 roku kolonia osiadła na jeziorze Magadi liczyła ponad milion gniazd.
Więcej…  
Bilbil czarnogłowy (Pycnonotus atriceps) − gatunek małego azjatyckiego ptaka z rodziny bilbili.
Więcej…  
Bilbil żółtogłowy (Pycnonotus zeylanicus) − gatunek małego azjatyckiego ptaka z rodziny bilbili.
Więcej…  






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie