Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





ptaki ameryki północnej

Preriokur wyżynny (Centrocercus minimus) – gatunek ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). Występuje endemicznie w Stanach Zjednoczonych.
Więcej…  
Drozdek okularowy (Catharus ustulatus) – ptak z rodziny drozdowatych (Turdidae).
Więcej…  
Ślepowron żółtoczelny (Nyctanassa violacea syn. Nycticorax violaceus) - ptak z rodziny czaplowatych. Mniej pospolity niż ślepowron.
Więcej…  
Hawajka pąsowa (Loxops coccinea) – gatunek małego ptaka z rodziny łuszczaków, podrodziny hawajek. Endemiczna dla Hawaj, jak inni przedstawiciele jej podrodziny. Wyróżnia się 4 podgatunki.
Więcej…  
Modrosójka błękitna (Cyanocitta cristata) – gatunek średniego ptaka z rodziny krukowatych. Zamieszkuje bardzo duży obszar wschodniej części Ameryki Północnej od Nowej Fundlandii na północnym wschodzie do Florydy na południowym wschodzie, ku zachodowi do Teksasu, poprzez środkową część kontynentu, aż po północ stanu Kolorado. Na zachód od Gór Skalistych występuje jego bliski kuzyn, modrosójka czarnogłowa.
Więcej…  
Koliberek hawański, hawańczyk (Mellisuga helenae) – gatunek małego ptaka z rodziny kolibrów (Trochilidae). Jest najmniejszym ptakiem występującym na kuli ziemskiej.
Więcej…  
Czapla śniada (Egretta caerulea) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w przymorskich i słodkowodnych mokradłach, bagnach Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Pióra niebieskie, głowa i szyja ciemnokasztanowate. Dziób niebieskawy z czarną końcówką. Tęczówki żółte. Długość ciała 55-65 cm.
Więcej…  
Pliszka żółta, wolarka (Motacilla flava) – mały ptak z rodziny pliszkowatych.
Więcej…  
Ryżojad (Dolichonyx oryzivorus) – mały ptak z rodziny kacykowatych, zamieszkujący obie Ameryki. Wędrowny, migruje ze swoich terenów lęgowych w Ameryce Północnej do Argentyny, Boliwii i Paragwaju. Sporadycznie zalatuje do Europy zachodniej.
Więcej…  
Perkoz rogaty (Podiceps auritus) – gatunek średniej wielkości wędrownego ptaka wodnego z rodziny perkozów, zamieszkującego północną i środkową Eurazję od Półwyspu Skandynawskiego po Kamczatkę oraz północną część Ameryki Północnej. W Polsce nielicznie gniazduje na Białostocczyźnie, poza tym widywany na przelotach (głównie jesienią lub wiosną). Bardzo nielicznie zimujący.
Więcej…  






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie