Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





ptaki afryki

Oceannik żółtopłetwy, nawałnik żółtopłetwy, n. Wilsona (Oceanites oceanicus) – gatunek niewielkiego ptaka oceanicznego z rodziny nawałników. Zamieszkuje on wody wokół Antarktydy. Zimuje w okolicach równika, pojawiając się wówczas na półkuli północnej. W Polsce obserwowany wyjątkowo.
Więcej…  
Cyranka (Anas querquedula) – gatunek wędrownego ptaka wodnego średniej wielkości, z rodziny kaczkowatych. Zamieszkuje niemal całą Eurazję: Europę poza północną częścią Półwyspu Skandynawskiego i Półwyspem Iberyjskim, a w Azji pasem po Pacyfik i Japonię. Przeloty w marcu - kwietniu i sierpniu - październiku. Wędrowne ptaki europejskie zimują w basenie Morza Śródziemnego i środkowej Afryce, gdzie docierają na półkulę południową. Populacje azjatyckie zimują w Azji Południowej.
Więcej…  
Rybitwa czarna (rybitwa żałobna) (Chlidonias niger) – gatunek średniego, wędrownego ptaka wodnego z rodziny mew (Laridae).
Więcej…  
Ibis białowąsy (Bostrychia hagedash) – gatunek ptaka z rodziny ibisowatych (Threskiornithidae). Szarozielony z metalicznym, czerwonozielonym nalotem na skrzydłach i białym paskiem na policzku. W locie skrzydła przypominają skrzydła warugi. Żyje samotnie, w parach albo w małych stadkach, żeruje na terenach otwartych.
Więcej…  
Złotosłonka bengalska (Rostratula benghalensis) – gatunek średniego ptaka z rodziny złotosłonek (Rostratulidae). Zasiedla subsaharyjską Afrykę oraz południową i południowo-wschodnią Azję.
Więcej…  
Bąk zwyczajny (Botaurus stellaris) – gatunek dużego wędrownego ptaka wodnego z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący północną część Eurazji (podgatunek nominatywny) i Afrykę południową (B. s. capiensis). Zimuje na południu Eurazji i w Afryce. W Europie Zachodniej i Południowej gatunek osiadły. Przeloty w III - IV i IX - XI. W Polsce bardzo nielicznie lęgowy i nielicznie zimujący nad wodami śródlądowymi.
Więcej…  
Bocian białobrzuchy (Ciconia abdimii) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) występujący w Afryce.
Więcej…  
Białorzytka pustynna (Oenanthe deserti) – gatunek ptaka z rodziny muchołówek (Muscicapidae). Samce są podobne do czarnogłowej odmiany białorzytki rdzawej, ale mają cały czarny ogon. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
Więcej…  
Burzyk północny, burzyk popielaty (Puffinus puffinus) – gatunek średniego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych (Procellariidae), zamieszkujący Atlantyk, przede wszystkim Islandię, Irlandię, Szetlandy, Orkady, Wyspy Owcze i zachodnie wybrzeża Wielkiej Brytanii, wybrzeża bretońskie i wyspy śródziemnomorskie. Licznie spotykany na Wyspach Brytyjskich. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
Więcej…  
Flaming mały, czerwonak mały (Phoeniconaias minor) – gatunek ptaka brodzącego z rodziny flamingów (Phoenicopteridae). Występuje na terenach Afryki Środkowej i Afryki Wschodniej oraz na Madagaskarze i w północno-zachodniej części Indii. Flaming mały występuje w olbrzymich stadach mogących liczyć nawet do dwóch milionów osobników, zwłaszcza na wielkich jeziorach w Afryce Wschodniej. W 1962 roku kolonia osiadła na jeziorze Magadi liczyła ponad milion gniazd.
Więcej…  






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie