Atlas ptaków
domena, królestwo, rząd, rodzina





neognatyczne

Burzyk żółtodzioby (Calonectris diomedea) – gatunek dużego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych (Procellariidae). Gnieździ się na wschodnim wybrzeżu Atlantyku, Azorach i Maderze (C. diomedea borealis) oraz wybrzeżach Morza Śródziemnego (C. diomedea diomedea). Zimuje w pobliżu wschodnich wybrzeży Ameryki Północnej. Istnienie trzeciego podgatunku C. diomedea edwardsii sporne. Na Bałtyku sporadycznie obserwowano podgatunek atlantycki.
Więcej…  
Ślepowron żółtoczelny (Nyctanassa violacea syn. Nycticorax violaceus) - ptak z rodziny czaplowatych. Mniej pospolity niż ślepowron.
Więcej…  
Bocian białobrzuchy (Ciconia abdimii) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny bocianowatych (Ciconiidae) występujący w Afryce.
Więcej…  
Burzyk północny, burzyk popielaty (Puffinus puffinus) – gatunek średniego ptaka oceanicznego z rodziny burzykowatych (Procellariidae), zamieszkujący Atlantyk, przede wszystkim Islandię, Irlandię, Szetlandy, Orkady, Wyspy Owcze i zachodnie wybrzeża Wielkiej Brytanii, wybrzeża bretońskie i wyspy śródziemnomorskie. Licznie spotykany na Wyspach Brytyjskich. Do Polski zalatuje wyjątkowo.
Więcej…  
Czapla łupkowata (Egretta vinaceigula) – gatunek dużego ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae), zamieszkujący południową część Afryki od Namibii po Mozambik, najliczniejsza w delcie Okawango.
Więcej…  
Czapla modrolica (Pilherodius pileatus) – gatunek dużego ptaka brodzącego z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje od Panamy do południowej Brazylii i Paragwaju. Żyje nad brzegami rzek i małymi jeziorami. Krępa sylwetka, dziób niebieskawy; naga skóra na kantarze oraz wokół oczu jaskrawoniebieska, kontrastuje z białym upierzeniem reszty ciała (z wyjątkiem czarnej czapeczki). U ptaków lęgowych na szyi i piersi pojawia się kremowy odcień. Długość ciała do 58 cm. Płochliwa; zwykle spotykana pojedynczo, często przesiaduje na drzewach.
Więcej…  
Chruściele, chruścielowate, wodniki (Rallidae) – rodzina ptaków z rzędu żurawiowych. Obejmuje gatunki zazwyczaj związane z wodą i terenami podmokłymi (w obu przypadkach gęsto zarośniętymi), podszytem wilgotnych lasów tropikalnych. Zamieszkują cały świat poza najwyższymi szerokościami geograficznymi. Ptaki te charakteryzują się następującymi cechami:
Więcej…  
Drop indyjski (Ardeotis nigriceps) – gatunek dużego ptaka z rodziny dropi (Otididae). Bardzo skryty oraz ostrożny, często jednak zabijany jest z samochodu. Samiec - masywny, o długości ciała 125 cm i masie ciała do 18 kg, bardzo szybko biega i równie dobrze lata. Spotkać go można w małych grupach, sezonowo koczujących w poszukiwaniu odpowiednich terenów trawiastych; tworzenie niewielkich rezerwatów jest więc częściową ochroną przed odłowami tych ptaków. W sezonie lęgowym, zależnie od pogody, składa tylko 1 jajo. Jest gatunkiem krytycznie zagrożonym z powodu polowań, fragmentacji populacji i zmniejszające się odpowiednie środowisko. Czynniki te spowodowały spadek liczebności do około 250 sztuk..
Więcej…  
Chruścielak wielki (Aramides ypecaha) – gatunek ptaka z rodziny chruścieli (Rallidae).
Więcej…  
Czapla śniada (Egretta caerulea) – gatunek ptaka z rodziny czaplowatych (Ardeidae). Występuje w przymorskich i słodkowodnych mokradłach, bagnach Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Pióra niebieskie, głowa i szyja ciemnokasztanowate. Dziób niebieskawy z czarną końcówką. Tęczówki żółte. Długość ciała 55-65 cm.
Więcej…  






Najczęściej wyszukiwane ogłoszenia w serwisie